Podstawą działalności wielu restauracji i barów jest oferowanie posiłków z dowozem. Osoby korzystające z tego rodzaju usług oczekują, by przywiezione danie było przede wszystkim gotowe do spożycia, ciepłe i smaczne. W utrzymywaniu odpowiednich warunków żywności podczas transportu świetnie sprawdzają się styropianowe opakowania. Jakie są rodzaje pudełek styropianowych? Czym się charakteryzują? Odpowiadamy.
Właściwości pojemników styropianowych na żywność
Jedną z najważniejszych właściwości, jakie posiada każdy pojemnik styropianowy na żywność jest zdolność do utrzymywania odpowiedniej temperatury dań. Mowa tutaj nie tylko o posiłkach ciepłych, ale też produktach mrożonych. Doskonała termoizolacyjność sprawia, że zarówno dania gorące, jak i również zimne, zachowują swoją temperaturę przez długi czas, niezależnie od panujących na zewnątrz warunków.
Oprócz właściwości izolacyjnych, pudełka styropianowe wykazują wysoką odporność na oddziaływanie niekorzystnych warunków atmosferycznych. Zastosowanie odpowiednich materiałów podczas produkcji powoduje, że opakowania gastronomiczne posiadają takie cechy jak szczelność, odporność na wilgoć i działanie promieni słonecznych. Dzięki temu można transportować w nich nie tylko dania o stałej konsystencji, ale też zupy, sosy i napoje.
Nie bez znaczenia pozostaje również zdolność do absorbowania wstrząsów i odporność na uszkodzenia mechaniczne. Styropianowe opakowania projektowane są w taki sposób, by zapewniać maksymalną ochronę przed wstrząsami, uderzeniami i naciskiem. Dlatego pod wpływem działania tychże czynników nie zmieniają swojej formy – nie odkształcają się i nie pękają.
Rodzaje opakowań gastronomicznych
Producenci pudełek styropianowych oferują różnego rodzaju wyroby najczęściej przeznaczone do konkretnych zastosowań. Różnią się one między sobą swoją formą, kształtem i pojemnością, dzięki czemu właściciele obiektów gastronomicznych mają obszerne możliwości wyboru i dostosowania do indywidualnych potrzeb. Najczęściej spotkać się oni mogą z następującymi rodzajami pojemników styropianowych na żywność:
- prostokątne niedzielone – przeznaczone głównie do pakowania dań prostych, takich jak np. zapiekanki czy sałatki,
- prostokątne dwudzielne i prostokątne trójdzielne – posiadają dwie lub trzy oddzielne przegródki, które pozwalają na rozdzielenie różnych składników posiłku w ramach jednego opakowania,
- tzw. boxy – to pudełka nieco wyższe od pozostałych; umożliwiają dostarczanie dań wysokich, takich jak m.in. kebaby, burgery czy ciasta,
- okrągłe – służą do pakowania dań płynnych lub rzadkich, w tym m.in. zup.