Właściwości styropianu i opakowań styropianowych

właściwości styropianu i opakowań styropianowych

Opakowania styropianowe – duże i małe – znajdują szerokie spektrum zastosowań w różnych branżach i dziedzinach życia. Swoją popularność zawdzięczają przede wszystkim właściwości surowca, z jakiego są produkowane. Czym jest styropian? Jakie ma właściwości? Które z nich decydują o tak ogromniej popularności opakowań styropianowych oraz różnego rodzaju kształtek ze styropianu?

Styropian – kilka zdań na temat samego surowca

Styropian to polska nazwa handlowa polistyrenu ekspandowanego, w skrócie ESP. Polistyren ekspandowany to porowate tworzywo sztuczne, otrzymywane przez spienienie litych granulek polistyrenu z rozpuszczonym poroforem. Strukturę spienioną uzyskuje się zazwyczaj przez jednokrotne lub wielokrotne podgrzanie granulek parą wodną, w wyniku czego powstaje właśnie styropian. Surowiec składający się z połączonych ze sobą elementów o kształcie zbliżonym do obłego. Między granulkami styropianu mogą występować niewielkie pustki powietrzne, przy czym ich liczba i wielkość zależy od gęstości materiału. Im gęstszy materiał, tym mniejsze dostrzegamy prześwity między granulkami.

Styropian jest materiałem odznaczającym się wieloma wartościowymi właściwościami fizycznymi i chemicznymi. W prawdzie tworzywo nie jest odporne na oddziaływanie wielu rozpuszczalników organicznych, olejów, czy smarów. Jest za to niezwykle lekkie, ma bardzo dobre właściwości termiczne i akustyczne, nie absorbuje wody, nie tworzy warunków sprzyjających rozwojowi niebezpiecznych dla naszego zdrowia i życia drobnoustrojów, jest łatwy w obróbce i tani w produkcji. Co ciekawe, ten niezwykle lekki i pozornie kruchy materiał odznacza się dużą odpornością na zgniatanie (odmiany o wysokiej gęstości) oraz elastycznością.

Najważniejsze właściwości opakowań styropianowych

Opakowania styropianowe znajdują zastosowanie przede wszystkim w branży spożywczej i farmaceutycznej, jednocześnie kształtki i wypełniacze styropianowe wykorzystuje się we wszystkich branżach do zabezpieczania wyrobów gotowych. Swoją popularność wyroby styropianowe zawdzięczają relatywnie niskiej cenie, ale sama cena nie decyduje o mnogości i różnorodności zastosowań opakowań styropianowych. A te są niezwykle popularne zarówno jako opakowania dedykowane do przechowywania i transportowania produktów spożywczych i farmaceutyków (lodówki styropianowe oraz styropianowe pojemniki termoizolacyjne), ale również jako opakowania dań serwowanych na wynos. To, co zadecydowało o sukcesie opakowań styropianowych to przede wszystkim właściwości termiczne oraz szczelność – wyroby ze styropianu nie przepuszczają wody.